Activitats generals

CLOENDA DEL CURS 2014-2015

 

Acte de la Cloenda del curs 2014-2015 de les Aules d’Extensió Universitària per al Temps Lliure:

  • Benvinguda a càrrec de la Dra. Carme Ruiz, Directora de l’ICE de la UAB. Intervencions de la Sra. Montserrat Nolla, Presidenta de l’Associació Aules d’Extensió Universitària per al Temps Lliure, i del Sr. Javier Castelo, Coordinador Acadèmic de les Aules.
  • Conferència: “Els telescopis de llum Cerenkov: una finestra a l’univers més violent” a càrrec del Dr. Lluis Font Guiteras professor Dep. de Física de la UAB.
  • Lectura: “La cultura uneix als pobles. Generacions del 98 i 27” a càrrec del Grup de teatre de l’Associació Aules d’Extensió Universitària per al Temps Lliure.

--->  Veure fotos de l'acte

 

 

•   Artícle d'en Frederic Moreta (grup D) sobre la conferència: “Els telescopis de llum Cerenkov: una finestra a l’univers més violent” impartida dins de la Cloenda del curs 2014-2015, pel Dr. Lluis Font Guiteras professor Dep. de Física de la UAB.

SORTIDA D'ECOLOGIA: "LA INSULARITAT"

LA INSULARITAT EN ECOLOGIA

 Aquest curs els professors JOAN FRANCH i JORDI BARTOLOMÉ, que imparteixen l’assignatura d’Ecologia, han organitzat una sortida de Treball de Camp a l’illa de Mallorca, amb un programa d’activitats per explicar la INSULARITAT. Aproximadament uns 150 alumnes distribuïts en 2 grups, de 3 dies cadascú, han fet les activitats i les visites següents: 

•  Visita guiada per les salines d’ES TRENC on es produeix sal marina en les més de 135 Ha de superfície. La producció sol estar per sobre les 10.000 tones de sal marina per subministrar bàsicament l’illa de Mallorca. El procés comença entrant aigua des de la platja d’Es Trenc fins a l’entrada de les salines, on a partir d'aquí l’aigua transcorre per un circuit de basses – escalfadors, evaporadors i alimentadors. S'està durant tres o quatre mesos fins a arribar a uns 10-12 cm abans de la seva recol•lecció. Aquestes salines han creat un espai natural on s’ha establert una flora i fauna molt particular. 

•  Explicació de les característiques de la flora del paratge de la Platja d’Es Trenc i tot seguit es dóna temps lliure per fer un bany en les seves aigües turqueses. 

•  Embarcament al Moll petit de Sant Elm per anar al Parc Natural de l’illa de Sa Dragonera. S’inicia una passejada per un camí que va de Cala Lladó fins al Far de Tramuntana. És un camí on es troben un munt de sargantanes, les quals són absents a la resta de l'illa de Mallorca, són, un dels vertebrats terrestres més antics de les Balears. Un cop arribats al Far es visita el centre d’interpretació d’illa de San Dragonera. 

•  Espai de la Granja d’Esporles, coneguda des de l'època dels romans per l'important cabal d'aigua de la seva font. Els moros, s'instal·laren a la zona fundant l'alqueria anomenada Alpich (s. X al s. XIII). Més tard, quan Jaume I conquerí Mallorca, dividí l'illa en quatre parts i el compte Nunyo Sanç s'establí a la possessió. L'any 1239, Nunyo Sanç cedí la Granja als monjos cistercencs perquè hi fundessin un monestir. Està situada a la Serra de Tramuntana i molt a prop de Valldemosa. A part del restaurant, aquest espai museístic consta d’una sèrie d’edificacions on es poden visitar els telers, el mobiliari, les eines i les distintes cambres, d’aquesta antiga mansió mallorquina. 

•  Tarda lliure per visitar la ciutat de Palma. 

•  Visita guiada al Museu d’Història de Manacor, ubicat a la Torre dels Enagistes que actualment compta amb quatre sales d'exposició permanent que abasten les èpoques de la prehistòria, la romana, la de l'antiguitat tardana i la islàmica, i una altra sala d'exposició permanent de mobles i vaixells en miniatura. 

•  Recorregut pel recinte del Conjunt prehistòric de l'Hospitalet Vell, que abasta les èpoques de l'edat del Bronze i l'edat del Ferro. Es poden veure les estructures naviformes (1700-1200/1100 a. de la nova era) i les talaiòtiques (1200/1100-123 a. de la nova era). També es pot veure l'anomenat recinte rectangular, construït amb grans blocs de pedra que conformen un espai de dues habitacions amb un pati. Foren ocupades aproximadament durant el s. III a. de la nova era.

•  Excursió a la cova des Moro, una cavitat oberta als penya-segats de la marina de Manacor, ben coneguda pel seu interès paleontològic i arqueològic. La seva posició, vora la mar i l'amplitud de volum l'han feta bona com a refugi, i així ha estat ocupada des dels temps prehistòrics. Un magnífic portal talaiòtic, seguit per un corredor, delimita la seva entrada, i s'hi han trobat materials arqueològics de totes les èpoques: des de la primera prehistòria fins a l'època islàmica i també fòssils d’una cabreta ja extingida (Myotragus balearicus).

  → Veure àlbum de fotos 

 NOTA: Volem expressar el nostre agraïment per la dedicació i l’organització d’aquestes sortides de treball de camp, i ho fem extensiu a la resta del professorat de les Aules.    

Grup de teatre al Museu Marítim de Barcelona

--->  Veure fotos de l'acte

DIPLOMA UNIVERS D'HISTÔRIES D'EUROPA AL MON

Alguns alumnes de les Aules d’Extensió Universitària per al Temps Lliure, participaren en el programa UNIVERS D’HISTÒRIES d’Europa al Món. Acompanyats de nets i altres familiars d’entre 8 i 18 anys, van explicar-los contes que ells havien après dels seus avis. Els nois els van recollir perquè quedés constància pel futur. Va ser un acte molt entranyable.
Posteriorment, es va fer un Acte general al Teatre Poliorama, on van intervenir tots els participants al Programa. Va ser una petita aportació a la Història.

ACTE RECONEIXEMENT, AJUNTAMENT

El dia 27 d’abril, per part del Districte d’Horta – Guinardó, es va celebrar un Acte en reconeixement de les persones voluntàries per a la Gent Gran del districte.

L’acte que va ser Presidit per la Regidora del Districte, Il·lma. Sra. Francina Vila i Valls i la Consellera de Gent Gran, senyora Lina Huélamo, es va fer a la sala Francesc Cambó del Recinte Modernista de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Allà es varen atorgar els diplomes als representants de les diferents entitats del barri que hi varen estar convidats. Com a Associació Aules d'Extensió Universitària per al Temps Lliure, vàrem rebre el nostre.

Va ser un acte molt emotiu. Posteriorment, es va fer una visita guiada pel recinte modernista.

--->  Veure àlbum de fotos.

EXCURSIÓ AL LLUÇANÈS - 24-04-2015

Alumnes de diferents grups han fet una excursió al Lluçanès, al Monestir de Santa Maria de Lluçà, un dels patrimonis arquitectònics més notables de Catalunya. L'església fou consagrada el 905, però tot fa pensar que es tractava d’una reconstrucció d’una capella anterior del segle IX.  Destaca el Claustre amb els seus 22 capitells, notables sepulcres, la rectoria, etc...

 Posterior continuació en direcció a Sant Feliu Saserra on es va visitar el Centre d'Interpretació de la Bruixeria, que mostra al visitant el fenomen ancestral de la bruixeria a partir dels dramàtics episodis que es van viure al segle XVII en aquesta població.  

--->  Veure àlbum de fotos.

3a. FESTA DE LES LLETRES - 15-04-2015

Conferència "Més enllà dels secrets del vaticà" 14-04-2015

Resum de la conferència "Més enllà dels Secretes del Vaticà", escrit per F. Moreta (Grup D)

VIATGE A NICARAGUA - febrer 2015

  Viatge de 15 dies a Nicaragua dels alumnes de diversos grups de les Aules. Acompanyats per Jordi Bartolomé, professor de la UAB.   A continuació es mostra un vídeo d'aquesta visita, fet per la Universitat Nacional Autònoma de Nicaragua (UNAN), a Managua.

3r. CAFÈ-TERTÚLIA 18-03-2015

Resum del 3r. Cafè Tertúlia, escrit per F. Moreta (Grup D)

Conferència "La comunicació a la vida" 23-02-2015

Cafè Tertúlia 18-02-2015

 

Presentació del llibre de Pilar Benejam

Acte de presentació del llibre de Pilar Benejam; "Quina educació volem?".

 ---> Veure àlbum de fotos. 

 

Resum de l'acte de presentació, escrit per F. Moreta (Grup D)

Cafè Tertúlia 14-01-2015

Resum del 1r Cafè Tertúlia, escrit per F. Moreta (Grup D)

Districte d'Horta-Guinardó

•  Invitació a l'acte de celebració de la Diada Nacional que el Districte d'Horta-Guinardó organitza al Mas Guinardó, un dels enclavaments estratègics dels Fets de 1714.  --->  Consultar el Programa d'actes de la Diada Nacional que el Districte d'Horta-Guinardó.  

---> Veure àlbum de fotos. 

Inauguració del curs 2014-2015

Inauguració del curs 2014-2015, a l'Aula Magna el 23 d'octubre 2014, amb el programa següent:

 

•  Benvinguda a càrrec de la Dra. Carmen Ruiz, Directora de l'ICE de la UAB.

 

•  Intervenció de la Sra Montserrat Nolla, presidenta de l'Associació Aules per al Temps Lliure.

 

•  Conferència: "Els temperaments de la veu: La gran Riquesa", a càrrec de Mariona Sagarra i Trias, cantant i compositora.

--->  Veure àlbum de fotos. 

 

--->  A continuació un vídeo amb un trosset de la conferència "Els temperaments de la veu: La gran Riquesa".